top of page

Wat is buikdansen? Oorsprong en Geschiedenis

Bijgewerkt op: 8 mei 2023

Geschiedenis van het buikdansen

De oriëntaalse dans of buikdansen is één van de oudste dansen die er op de wereld bestaat en is afkomstig van de culturen van India, Afrika en het Midden en Verre Oosten.

Over buikdansen bestaan de wildste verhalen. Het is dan ook moeilijk om de precieze oorsprong te achterhalen.

Dat buikdansen zou ontstaan zijn als een verleidingsdans voor de sultan in de harem is helaas een fabeltje, een fantasiebeeld dat opgehangen werd door de filmindustrie in Hollywood.

Volgens diverse bronnen werd buikdans aanvankelijk als vruchtbaarheidsdans uitgeoefend. Het was een ode aan de natuur en aan de vrouw, als schepper van het leven. De dans werd aangeleerd van moeder op dochter en was traditioneel helemaal niet voor mannenogen bestemd!

Pas in de 19e en 20ste eeuw kwam het buikdansen in de westerse cultuur terecht. Westerlingen die voor het eerst met deze dans in contact kwamen hadden enkel oog voor de bewegingen van de 'buik'. Zo ontstond de benaming 'danse du ventre', 'bellydance' of 'buikdans'. Een ongelukkig gekozen naam, want buikdansen is zoveel meer dan dansen met je buik!


Tegenwoordig wordt buikdansen alsmaar populairder in westerse landen. De dans wordt ook door steeds meer verschillende dansstijlen beïnvloed waardoor er verschillende "fusion" stijlen zijn ontstaan zoals tribal fusion, bellywood, bellybreak, spaans-arabisch, ...


Wat is buikdansen precies?

De essentie van het buikdansen is het gebruik van isolaties.

Je beweegt bij het dansen verschillende delen van je lichaam onafhankelijk van elkaar, zoals bijvoorbeeld alleen je heupen, alleen je hoofd, alleen je schouder, etc..


Krachtige heupbewegingen worden gecombineerd met soepele slangenbewegingen.

Buikdansen heeft ook enkele positieve bijwerkingen: het versterkt je rugspieren, versoepelt je gewrichten, het verbetert je evenwicht en je krijgt er een mooiere lichaamshouding van!

Maar vooral is het een heerlijke hobby om te beoefenen!!!


Als je graag meer wil weten over hoe buikdansen goed is voor je gezondheid, kan je onder andere dit artikel lezen: Buikdansen helpt bij Fibromyalgie


Wist je dat...

  • De oriëntaalse dans al meer dan 5000 jaar oud is?

  • Het letterlijk de vertaling is van het Arabische "Raqs Sharqi" en van het Turkse "Oryantal dansi"?

  • Volgens bepaalde bronnen buikdansen oorspronkelijk als voorbereiding op de bevalling werd gedaan?

  • Er ontelbaar veel verschillende soorten stijlen zijn? In bepaalde landen verschilt de dans zelfs van regio tot regio!

  • Ook mannen kunnen buikdansen?

Graag nog meer lezen?

Luna werkte onlangs samen met Danssport Vlaanderen aan deze blogpost: "In the spotlight: buikdansen"

588 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page